Raadsexcursie 6 april 2024 Gemeente Eemsdelta

IMG_2974a.JPGmaandag 08 april 2024 13:07

Door de organisatie -de gebiedsregisseurs- werden vier hele bijzondere routes uitgezet. Zo rond kwart voor negen vertrokken we gezamenlijk in busjes naar het Dorpshuis in Eenum...

Afgelopen zaterdag met raadsleden, fractieassistenten, gebiedsregisseurs en ambtenaren Gemeente Eemsdelta op excursie onder het motto: "Met de voeten in de klei".

Door de organisatie -de gebiedsregisseurs- werden vier hele bijzondere routes uitgezet. Zo rond kwart voor negen vertrokken we gezamenlijk in busjes naar het Dorpshuis De Schans in Eenum voor koffie en koek, waar Sarah een toelichting gaf over de uitslag van de inwonersenquete en de voortgang in het participatiebeleid. Dit was keurig voorbereid door middel van sheats die voor ons klaarlagen.

Vervolgens gingen we in groepen uiteen. Jullie reizen met me mee in ”Route 2 Appingedam & Farsum”.
We rijden naar de Pelikaanstraat in Appingedam. Via een bruggetje aan het eind van de straat is een mooie overgang gemaakt naar een rustieke plek waar je lekker samen kunt chillen maar ook om een wandeling te maken richting de bossen rond Stilleweer. Een prachtig initiatief van bewoners om hun  
eigen straat en omgeving aantrekkelijk en groen te maken. Nu al zeer geslaagd! Complimenten. Ook de weg zelf zal nog worden aangepakt, in combinatie met vervanging riolering.

We reizen verder naar Farmsum met een bezoek aan de Zeekadetkorps Delfzijl. Ook hier staat voor ons de koffie met koek weer klaar. Aan boord krijgen we uitleg over het korps. “De leukste jeugdvereniging van Delfzijl, wijst de jeugd de weg naar zee!, hier laten we de jeugd kennis maken met de zeevaart en het leven aan boord van een schip. Elke zaterdag worden allerlei leuke en spannende activiteiten georganiseerd, voor de zeekadetten.” aldus de commandant. Meer informatie vindt u hier. Erg interessant is de bezichtiging en de rondleiding op deze bejaarde (1950) mijnenveger Hr. Ms. Naarden. Steile trappen en smalle gangetjes voeren ons door het hart van dit houten schip met aluminium wanden. Van kombuis tot slaapverstrekken en van de brug tot en met de machinekamers. Fantastisch! Aan het eind nog even een groepsfoto en dan worden we door de commandant uitgezwaaid.

Vervolgens naar het het dorpshuis Aeolus. Jaren geleden zijn we hier ook op bezoek geweest en nu is het tijd om bij te praten en worden we als raad geïnformeerd over de vervolgstappen. Er moet nog veel gebeuren. Wel mooi om te horen dat dit dorpshuis een hele mooie functie vervuld in Eemsdelta en wijde omgeving om hier o.a. te eten, samen te zingen, te dansen en/of te vieren.

Tenslotte brengen we een bezoek aan kringloopwinkel Emmaus Eemsmond. De organisatie vertelt ons over wat ze betekenen voor de samenleving. Daarnaast zijn er plannen voor verbouw van het pand en over het bijzondere fietsproject. Hierbij worden tweedehands fietsen weer opgeknapt en voor een speciaal prijsje beschikbaar gesteld.

We sluiten af met een gezamenlijke prima verzorgde lunch in dorpshuis ’t Zandt waarbij alle gebiedsregisseurs nog even -volledig terecht- door de nestor van de raad Bert Raangs in de bloemetjes werden gezet. https://www.eemsdelta.nl/gebiedsregisseurs

Mooie dag, mooie gemeente Eemsdelta. Organisatie bedankt!

Deze bijdrage is van Jan van Heerde, fractieassistent en webmaster ChristenUnie Eemsdelta.
Een fotoreportage vindt u in de rechterbalk op deze website.

« Terug