Raadsvergadering 27 maart 2024 Verwerving Damsterkade Delfzijl

IMG_1632a.JPGzaterdag 30 maart 2024 12:57

Voor de transformatie tot een parkeerterrein voor 175 auto’s en de inrichting tot een mooi verblijfgebied zien wij dan een volgend voorstel tegemoet waarbij er geld beschikbaar komt uit de Regiodeal...

Om een aantrekkelijke stad te zijn en veel bezoekers te trekken naar je winkels, strand, cultuurcentrum, horeca, musea enzovoort is het tegenwoordig van groot belang dat de auto op loopafstand geparkeerd kan worden en bij voorkeur gratis en voor langere tijd. De ChristenUnie begrijpt dit heel goed, laat daarover geen twijfel bestaan.
Wij zijn ons er ook van bewust dat een groot terrein als de Damsterkade met zoveel ruimte en een ligging pal bij het centrum uniek is en uitermate geschikt als parkeerterrein. Zeker gelet op de plannen voor een Huis van Cultuur en Bestuur op het Molenbergplein in Delfzijl. Toch hebben wij ons in eerste instantie kritisch opgesteld bij het voorstel om over te gaan tot de aankoop van de Damsterkade. Dit had alles te maken met de bij onze fractie levende vragen over de staat van onderhoud van de kade, de kosten van herstel en de in onze ogen forse aankoopprijs. Wij hebben hierover schriftelijk een aantal vragen gesteld en die zijn naar onze tevredenheid beantwoord, waarvoor dank.

Er is onderzoek gedaan naar de conditie van de 791 betonnen palen waarop de kade rust. Door allerlei omstandigheden is het niet mogelijk geweest om alle palen te beoordelen. Van 292 palen kan vrij zeker gezegd worden hoe ze er aan toe zijn en wat reparatie zal gaan kosten. Op basis van deze uitkomst is een schatting gemaakt van de totale kosten van herstel. Deze kosten worden nu geraamd op 300.000 euro  waarbij ook het herstel van de scheuren in het dek zijn meegenomen. We moeten het doen met het onderzoek zoals het voorligt en met de schatting van het totaalbedrag voor het herstel van de Damsterkade namelijk de genoemde 300.000 euro. Samen met het aankoopbedrag en het opruimbedrag gaat het totaalbedrag dan richting 2 miljoen euro. De ChristenUnie had liever een volledig onderzoek van alle palen willen afwachten en wij begrijpen ook niet goed waarom er zoveel haast gemaakt wordt met deze aankoop. Voor de uiteindelijke transformatie tot een parkeerterrein voor 175 auto’s en de inrichting tot een mooi verblijfgebied zien wij dan een volgend voorstel tegemoet waarbij wij echt hopen dat er geld beschikbaar komt uit de Regiodeal.

Ten slotte. De ChristenUnie vindt het jammer dat de uitgebreide uitleg met bijlagen en de verdere financiele onderbouwing pas aan de raad is geleverd na vragen in de commissievergadering, die stukken hadden wij graag direct bij het voorstel gehad, dat had direct wat van onze zorgen weggenomen. Wij stemmen in met het voorstel omdat wij onderkennen dat dit een unieke kans is om iets te doen aan de parkeerdruk in Delfzijl voor nu en in de toekomst.

Deze bijdrage is van raadslid Ina Schenkel-Zandvoort en is hier terug te zien en te luisteren.

« Terug